27.3.09

PopCorners de la semana


Confesiones de una compradora compulsiva
Dirigida por: P. J. Hogan
Reparto: Isla Fisher, Hugh Dancy
Género: Comedia
País: EE.UU.







Street Fighter: Soy leyenda
Dirigida por: Andrzej Bartkowiak 
Reparto: Michael Clarke Duncan, Moon Bloodgood, Neal McDonough, Chris Klein, Robin Shou
Género: Acción
País: Hong Kong






Traidor
Dirigida por: Jeffrey Nachmanoff
Reparto: Don Cheadle, Guy Pearce, Neal McDonough, Saïd Taghmaoui, Jeff Daniels, Archie Panjabi
Género: Intriga
País: EE.UU.






La vida secreta de las abejas
Dirigida por: Gina Prince-bythewood
Reparto: Queen Latifah, Dakota Fanning, Jennifer Hudson, Alicia Keys, Sophie Okonedo, Paul Bettany, Nate Parker
Género: Drama
País: EE.UU.






Mentiras y gordas
Dirigida por: Alfonso Albacete, David Menkes
Reparto: Ana María Polvorosa, Marieta Orozco, Hugo Silva, Alejo Sauras, Duna Jove
Género: Comedia
País: España






Superpoli de centro comercial
Director: Steve Carr
Reparto: Kevin James, Jayma Mays, Keir O'Donnell, Bobby Cannavale, Shirley Knight
Género: Comedia
País: EE.UU.







Ben X
Dirigida por: Nic Balthazar
Reparto: Greg Timmermans, Marijke Pinoy, Pol Goossen, Laura Verlinden
Género: Drama
País: Bélgica,Holanda







Atanarjuat, la leyenda del hombre veloz
Dirigida por: Zacharias Kunuk
Reparto: Natar Ungalaaq, Sylvia Ivalu, Peter Arnatsiaq, Lucy Tulugarjuk
Género: Drama
País: Canadá





Retorno a Hansala
Director: Chus Gutierrez
Reparto: Antonio de la Torre, Cuca Escribano, Antonio Dechent, José Luis García Pérez
Género: Drama
País: España

25.3.09

Usseless

El día 12 de marzo el Cine-debat de la Fundació Caixa Fòrum de Tarragona abría sus puertas para proyectar Usseless, el documental ganador del Premio al Mejor Documental de la sección Horizontes de la Muestra de Venecia. La obra está dirigida por Jia Zhang-ke y nos habla de la moda y de la industria textil de China.



Entre el 15 de abril y el 4 de junio de 1989, la Plaza de Tian’anmen de Pekín se llenaba de grupos de manifestantes liderados por intelectuales, contarios al gobierno deL Partido Comunista, y obreros de la ciudad que protestaban por la inflación y el desempleo que había causado el acentuado ritmo de las reformas económicas. Desde el gobierno de la República Popular China se tomaron las medidas consideradas necesarias para disolver las protestas. El resultado fue la declaración de la Ley Marcial y la noche del 3 de junio, envió tanques y la infantería del ejército al lugar para sofocar la revuelta. La dura represión por parte de las autoridades impidió determinar el número exacto de víctimas mortales. Según la CIA murieron entre 400 y 800 civiles. La Cruz Roja China por su parte contabilizó 2600 civiles fallecidos y ente 7.000 y 10.000 heridos. En cualquier caso, el acontecimiento causo impacto a internacional y sacó a relucir la frágil situación social en que se encontraba el país. Unos meses mas tarde cae el muro de Berlín, cerrando así el telón de la Guerra Fría y uniendo los dos polos en un solo mundo capitalista y global. China logra engancharse rápidamente al mercado de la era globalizada en cuanto a la producción y al comercio. Las aceleradas reformas en las leyes y en los sistemas de producción han impulsado el mercado nacional convirtiéndolo en un importante competidor a nivel mundial. Es actualmente el mayor exportador de ropa del planeta.



Los acontecimientos del 89 tuvieron sus consecuencias en el panorama cultural del país. Los intelectuales que habían centrado su visión en la historia del país y en el discurso oficial, empiezan a cuestionarse la necesidad de una renovación. Adoptan una postura más crítica y se centran en la búsqueda de nuevos caminos y enfoques para hablar de la China contemporánea. Algunos miembros buscan valores tradicionales, otros recurren a pensamientos humanistas y entre algunos, sobretodo los más jóvenes, nace un sentimiento de responsabilidad profesional. La invasión de la cultura comercial ha supuesto una pérdida de la cultura china y algunos artistas creen que su misión es recuperarla o adaptarla a la situación actual.



Tanto el director del documental Usseless, Jia Zhang-ke, como Ma Ke, la diseñadora de ropa que protagoniza la producción, forman parte de este sector emergente de creadores experimentales que pretenden con su obra devolver a su país parte de la cultura perdida. “Inutile” es la marca con la que Ma Ke sella la ropa que diseña. Se trata de piezas artísticas inspiradas en la tierra, un elemento importante en los rituales ancestrales del país. La industrialización ha provocado el declive de la artesanía y el pequeño comercio dejando paso a empresa de producción masiva. Ma Ke cree que el vínculo entre fabricante y usuario es importante y que atribuye valor a los objetos. El arte por arte, sin ninguna utilidad concreta, no tiene valor en la sociedad china actual y con sus diseños protesta contra el modelo social mecanizado cuya finalidad única es producir reivindicando la creatividad humana que ha sido absorbida por la sociedad del consumo.

Se trata de un documental reactivo que nos cuenta tres tramas distintas que retratan distintas historias humanas representativas de la China actual. Se trata de un montaje yuxtapuesto de piezas independientes que tienen en común la industria textil. Se trata de una sucesión de imágenes que a primera vista pueden parecer bastante aburridas ya que no pasa gran cosa. Con ellas, Jia Zhang-ke nos enseña las rutinas diarias de los trabajadores de una fábrica, los talleres de Ma Ke y acaba el documental en su pueblo natal donde vemos como la mecanización del trabajo ha penetrado hasta en los sectores más rurales del país. Es el espectador quien debe ordenar las piezas en su cabeza, debe adoptar un papel activo. El director se limita a retratar el mundo que le rodea y deja silencios y vacios para que el público reflexione sobre él.

Construïnt la ingenuïtat

Iconografies de la ingènua”. Així titulava Vicente Benet, professor de comunicació audiovisual de la Universitat Jaume I de Castelló i autor de nombroses publicacions relacionades amb el món del cinema, la conferència que va pronunciar el passat dia 16 de març al Caixaforum de Tarragona. Una revisió a l’arquetip de la ingènua, emmarcada dins el cicle “Transmutacions de la figura femenina en el cinema”, organitzat per Núria Bou (professora de la UPF), cinc sessions en què es projecten dues pel•lícules, una de clàssica (en aquest cas, “El Mag d’Oz”) i una de contemporània (“Down with love”), amb l’objectiu d’indagar en els diferents perfils femenins que han donat lloc a diverses figures/arquetips/estereotips dins el món del cinema. Coincidint amb el mes en què se celebra el dia Internacional de la dona, aquesta s’ha convertit en una original iniciativa que ha permès repassar l’evolució dels diversos arquetips construïts entorn els personatges femenins al llarg de la història del cinema.

I aquest va ser, efectivament, el tema central de la xerrada de Vicente Benet, que va respondre a les preguntes que la coordinadora del cicle va formular: “Encara hi ha ingènues a la gran pantalla? Està de moda la ingènua, o no?” amb un interessant repàs sobre la construcció de la ingenuïtat (els orígens, l’evolució i la mort de la figura de la ingènua) tot analitzant com s'ha reflectit en diverses representacions culturals. D'aquí les "iconografies" de la ingènua.


Els primers trets de la figura de la ingènua els trobem en les línies traçades pel pintor francès Jean Baptiste Greuze a “La cruche cassée” (1785). El gest gràcil, els trets infantils, així com la torbació del rostre -senyal evident del trencament de la fràgil línia que separa la virtut i la passió - configuren un primer esbós de l'arquetip de la ingènua. La composició de la imatge ens porta a fixar-nos en alguns elements a tenir en compte a l'hora d'analitzar l'obra de Jean Batiste Greuze i de continuar definint la ingènua: les mans plegades a la part baixa del ventre, sostenint un ram de flors, el pit lleugerament descobert i el càntir trencat que, juntament amb el vermell intens dels llavis de la jove, ens remet a la pèrdua de la virginitat. Tots aquests detalls del quadre ens donen un nou aspecte de la ingènua: l'erotisme i la sensualitat (i sexualitat) implícits que contribuiran a forjar el concepte clau, tal i com el va definir Benet, de la tensió entre la virtut i la passió. Aquest arquetip que s’origina en la pintura, també el trobem referenciat en la literatura a obres com Justine del Marquès de Sade. A poc a poc, les idees que han caracteritzat i han anat formant l’arquetip de la ingènua es vulgaritzen i arriben a les classes populars amb el melodrama, primer, i amb el teatre romàntic més tard, obres sempre on la moral i la idea de la virtut es veuen amenaçades pel perill. Això es trasllada també a les representacions culturals dels segles XVIII i XIX amb fenòmens com ara els fulletons per entregues, l’òpera i, per què no, el ballet romàntic per excel·lència: Giselle; aquí hi trobem la ingènua, de nou, encarnada en una bonica camperola de 15 anys que és seduïda per un príncep del qual s’enamora. Una història que acaba amb l'embogiment i la mort de la noia quan s’assabenta que ha estat enganyada, ja que ell estava compromès.


Tot plegat, històries i ingènues que trobaran en el cinema, que apareixerà a finals del s.XIX , un nou mitjà on poder-se desenvolupar i que tindran en el melodrama el gènere que les veurà brillar a la gran pantalla .

Benet incideix, especialment, en aquest punt: el trasllat de l’arquetip al cinema, l’evolució que aquest ha sofert amb el pas del temps i com s'ha anat modificant en consonància amb els valors de l'època viscuda. En un primer moment en què només existeix el cinema mut, els films es caracteritzen per l’expressivitat, l’exageració i la sobreacctuació dels actors i les actrius i d’una gestualitat codificada que vol fer que els sentiments, les passions i els conflictes que viu la protagonista siguin clarament percebuts per l’espectador. La ingènua es debat en les pel·lícules de Griffith entre el bé i el mal i viu en carn pròpia la tensió eròtica entre el vici i la virtut. És representada com una noia virginal, amb un aspecte gairebé infantil, amenaçada per un home gran i malvat que en dos dels films que es van projectar (“Assalt a Flora Cameron” dins de “El naixement d’una nació” Griffith, 1915 i “Broken blossom” Griffith, 1919) coincidia amb un personatge estereotipat: l’estrany, el diferent, el de fora. En el cas de l' "Assalt a Flora Cameron" els papers estan clarament definits: la ingènua és encarnada per Flora; l'heroi, pel seu germà (home blanc, occidental, de classe mitja, protector, representant del coneixement i del poder) i l'home que suposadament ha de violar-la, Gus, un exsoldat negre. És curiós observar com el paper de la dona en aquest fragment de "El naixement d'una nació" ja incorpora les representacions que donen nom a la posterior obra de Molly Haskell "From reverence to rape".


Amb el nou paper que la dona assolirà després de la fi de la IIa Guerra

Mundial, anirà desapareixent l'arquetip de la ingènua, que quedarà relegat a d'altres produccions dirigides concretament a un públic femení o a les pel·lícules de la factoria DISNEY. La darrera ingènua la trobem l'any 1939 a "El Mag d'Oz" un film que, amb l'elecció de l'adolescent Judy Garland enlloc de la mèdiatica nena prodigi Shirley Temple, va fer possible que tornés a la gran pantalla aquell rostre dolç, de trets suaus, infantilitzat i aquell cos de dona insinuant amagat sota un vestit infantil i el debat entre vici i virtut que es podria extrapolar en termes de deure i de moral al dualisme establert entre món bucòlic i emocionant d'Oz enfront del gris i avorrit Kansas. Altres elements propis de la ingènua que trobem aquí i en moltes de les representacions culturals que contenen l'arquetip (començant per "La cruche cassée"), tot i que ara analitzats des d'una perspectiva freudiana, són del color vermelle de les sabates que Dorothy llueix quan arriba a Oz i que es relaciona amb la mentruació i fins i tot amb el trencament de l'himen i la pèrdua de la virginitat i que, juntament amb el viatge i els elements del cervell, el valor i el cor, requisits indispensables amb què s'ha d'afrontar l'edat adulta, enllacen amb la tradició americana de la representació del pas de l'adolescència a la maduresa (Huckleberry Finn).

L'eros i el thánatos freudians són també una constant en l'arquetip de la ingènua, un personatge envoltat per l'erotisme, la mort i també per un etern sentit moralitzador.

Després d'"El Mag d'Oz" la ingènua donarà pas a altres tipus de dona (la histèrica Scarlett O'Hara o la dona "devoradora d'homes" del cinema negre) i es mantindrà només en personatges com Marylin Monroe o Doris Day, però adquirint una nova dimensió: l'ús de la ingenuitat com a arma per "conquerir", per seduir, i en l'actualitat és tractada de manera paròdica amb personatges tipus "Ugly Betty" o la "Bea" espanyola o de manera ben diferent pels hentai japonesos.

En aquest context, Barbara Novak-Nancy Brown (René Zellweger) es converteix en la nova ingènua a "Down with love" (títol d'una cançó interpretada, per cert, per Judy Garland). Sota l'aparença d'una divertida comèdia, que ho és, ambientada i a l'estil dels anys 60, s'hi amaga un film que reflexiona sobre les representacions culturals dels homes i les dones en aquesta època, convencionalment acceptades per la societat i destinades a ser trencades, en aquest cas, per un incipient però imparable moviment feminista encarnat per una secretària, ingènua, a qui han trencat el cor.

Dona amb la única aspiració d'enamorar-se, casar-se i reverenciar el seu marit i home, "donjoan", seductor, que triomfa a la vida professionalment i no ha de justificar-se per res del que fa.

"Down with love", el best seller escrit pel personatge creat per la secretària Nancy Brown, Barbara Novak, està destinat a canviar per sempre aquests rols. I ho aconsegueix amb un gir argumental que provoca que sigui el totpoderós Catcher Block (Ewan McGregor) qui s'acabi convertint en l'ingenu. La ingenuïtat és tractada aquí com un poderós recurs expressiu que originarà moltes de les situacions còmiques que es produiran entre els dos protagonistes que encarnen l'arquetip. La tensió entre el que és correcte i el que és impulsiu, entre la repressió dels desitjos propis i la passió, està present al llarg de la pel·lícula, aportant aquesta característica fundamental al personatge de la ingènua. Tot i així, la ingènua tal i com la coneixiem a "La cruche cassée", els personatges del Marquès de Sade, Giselle, Dorothy i les protagonistes del melodrama s'extingeix definitivament. O com passa en qualsevol camp en què el context és canviant, es reubica i és converteix, d'aquesta manera, en un personatge, en un arquetip en eterna construcció.